You are currently viewing Miért nem baj, ha a kislányom nem vesz fel se szoknyát, se ruhát

Miért nem baj, ha a kislányom nem vesz fel se szoknyát, se ruhát

Mindkét lányom nem tipikus lányok – már ha tudod, mire gondolok? Szeretik a lányos cuccokat, de ha ez túl kislányos lesz, sikoltozva menekülnek – mesélte egy barátnőm évekkel ezelőtt.

Megpróbálta rávenni őket már gyerekkoruktól kezdve, hogy ruhát és szoknyát vegyenek fel, és mivel egy csecsemőnek fogalma sincs, mit visel, ez sikerült is. Egy pillanatra csak, mert ahogy növekedtek, nem voltak hajlandók felvenni sem a ruhákat, sem a szoknyákat amiket a barátnőm vett nekik. Még amikor megadta nekik a lehetőséget, hogy gyönyörű ruhákat válasszanak maguknak, csak éppen nem sírva szaladtak ki az üzletből.

Mi lehet az oka?

Nem kényszeríthetem, ha nem akarja felvenni, akkor nem hordja- mondta a barátnőm. Valószínűleg nem érzi jól magát a ruhákban, ezt magamban is felismerem.

Talán azért, mert én sem viselek ruhát? Barátnőm kereste magában az okot és ugyanakkor rájött, hogy a lányain keresztül szerette volna azt látni, amit ö sem tudott saját magának elsajátítani. A ruhák, szoknyák iránti csodálata megállt az álmodozásnál, amikor elképzelte magát szebbnél-szebb ruhákban, de felvenni sosem volt képes őket.

 

Rá kell jönnünk, hogy ez a sztereotípiákkal teli öltözködés, – kislányok fodros ruhácska, kisfiúk kék póló, kék nadrág –  amely a születésükkor rajtuk kívül megkezdődik, inkább elcsorbítja, mint pozitív irányba formálja gondolkodásmódjukat. Ha követjük, netán rákényszerítjük gyerekünkre ezeket a sztereotípiákat nagyon boldogtalan gyerekeket nevelhetünk.

Amikor barátnőm a kisebbik lányánál  elhatározta, hogy nem erőltet rá ilyen dolgokat, és követi az ízlését, még csak három éves volt.

Ekkor végeztem egy felmérést olyan szülőkkel, akik hasonló „problémákkal” küzdöttek.

Az eredmény – 10 sztereotípia, amivel ne foglalkozz, ha a lányod nem az a tipikus lány!

 

  1. Hogy az emberek azt gondolhatják, hogy kisfiú

Miután kislányom haja lassan nőtt akkor a szép hajcsatok, masnik 1,5 évig is a szekrényben maradtak. Ebből adódóan többször megdicsérték, hogy milyen édes kisfiú! Sokaknak az sem tűnt fel, hogy rózsaszín leggings volt rajta. Amikor végre elkezdett nőni a haja, megszerette a baseball sapkát és legszívesebben nadrágot meg sneakers-t hordott, tehát hosszabb haj ide vagy oda, még mindig becsúszott a – milyen belevaló kissrác – kommentár!

 

  1. Hogy a szoknyák pénzkidobás

A ruhákra és szoknyákra költött pénzt inkább jótékonysági célokra kellett volna felajánlanom. Nagyon fiatalon még csak 2 éves volt a kislányom, amikor elkezdődött az írtózása a szoknyák, ruhák iránt. Ha szoknyát lengettem, azt kiáltotta: „Nem akarok lány lenni!” Így minden reggel összevesztünk, hogy mit akar viselni. Most hagytam, hogy válasszon: „Szeretnél szoknyát vagy nadrágot.” Szinte mindig az utóbbit választja. Mennél jobban próbáltam reklámot csinálni a szoknyának, ruhának, annál nagyobb lett az undora minden csillogós, hivalkodó, csekély „apróság” iránt. Aranyos kis szandál csillámos pánttal, csipkés blúz, a lányom ő nem képes ezeket hordani, tehát  már meg sem veszem.

 

  1. Hogy a lófarok szóba sem jöhet

Igen, megint csak a hajról van szó. Nem enged a hajába semmit tenni! Nincsenek hajcsatok, gumiszalagok, hajpántok.

Néha bedobom,hogy: „De minden kalóz lófarkokban hordja a haját!” Vagy: „Elzának is van fonata!” Ez néha beválik. Körülbelül ötször sikerült fonatot vagy lófarkot készítenem.  

De a karkötők, nyakláncok és egyéb dolgok a testen és a test körül: mind csak teher!

 

  1. Hogy egy rózsaszín dologgal meg se jelenj

Rózsaszín? „Neeem anya, a kedvenc színem a kék. Sötétkék. „És ne gyere a világoskékkel, mert az nem sötétkék, érted? Nemrég vettem egy pár rózsaszín Convers All Stars tornacipőt.

Úgy gondoltam, nem lehet nagy baj egy edzőcipővel, de rá sem akar nézni.  

És a rózsaszín leggings sem jöhet már szóba. Van egy fodros fekete tornacipője, melyet szintén nem akar felvenni. Eladtam neki kalózcipőként („Látod, a kalózok csizmáján is vannak fodrok, rojtok”), ez legalább bevált. A rózsaszín akkor lehetséges, ha baseball sapkáról vagy testmelegítő mellényről van szó. ekkor tolerálónak tűnik.

 

  1. Hogy mindenhova fel akar mászni

Talán minden kisgyerek ilyen, de az enyémnek nagy a vágya a mászásra. Szó szerint. A minap nagyon magasan találtam egy fán, lógott egy ág felett, szabad kézzel és lábbal kiabálva: „Anya, nézd, mit tudok!” A hegymászást jobban élvezi, mint bármely más drága játékot. Mindenesetre mindennek magasnak kell lennie, de a lényeg, hogy mindig ki akar menni a szabadba.

  1. Hogy annyira szereti Elzát, mint a Pókembert

Nézd, Elza iránti szenvedélye nagyon mély. Az enyém is. 100 –szor megnéztük együtt a Jégvarázst. De ezen a hercegnőn kívül elsősorban a férfi hősöket részesíti előnyben: például Tűzoltó Sam vagy Pókember. Amikor hagytam, hogy az üzletben válasszon Elza zokni vagy Pókember zokni közül, ő a Pókembert választotta.

 

  1. Hogy szereti a kalózokat

Ez a kedvenc. „Mi szeretnél lenni a farsangon?” „Kalóz!” A jelmez üzletben, határozottan és gyorsan elhaladt a hercegnő ruhák előtt. És ekkor megkérdeztem tőle, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Rögtön rávágta: „Kalóz!” Oké, rendben.

 

  1. Hogy néha a fiúruha részlegen kell vásárolni

Valóban igaz: a nagyobb áruházláncok lányrészlegében kevés egyszerű ruha található. A babaruha osztályon még van esélyed hogy valami egyszerű, ízléses ruhadarabot találj, de ha a 3 éves vagy annál idősebb gyereknek a választás lehetősége elég szűkös. Miért kell az ingeket oly gyakran lepkékkel, virágokkal, csipkével vagy édes állatokkal vagy hercegnőkkel nyomtatni? Oké, talán túlzok egy kicsit, de miért találom magam gyakran a fiúk osztályán vagy a drágább márkáknál, amelyek semlegesek vagy egyszínűek?

Lánynak fiús pulcsi? A Studiofenix fiúpulóverei a lányok kedvencei is. (Studio Fenix fiú pulóverek)

 

  1. Hogy ezt mindig meg kell magyaráznia az édesanyjának

A nagyszülők továbbra is rendszeresen vásárolnak az unokáknak olyan termékeket, amelyek nem semlegesek. Az egyik nagypapánál van egy rózsaszín traktor és egy rózsaszín játék babakocsi, a másik nagymama meg akart venni neki a rózsaszín Duplot. (NEM!)

Lehet, hogy a nagyi leragadt annál az egy élménynél, amikor egész délután a babákkal játszottak együtt. De a babák iránti szeretet rögtön elmúlt, ahogy a nagymama kitette a lábát a küszöbön.

Ugyan nagy ritkán még előkerül egy-egy baba a sarokból, de a Duplo vonat és a szabadban való ugrálás, fára mászás élményét nem múlja fel semmi.

 

  1. Hogy ne skatulyázd be a gyerekedet

Persze néha tetszik, amikor szoknyát akar viselni, és copfja van, mert hidd el: annyira aranyos és jól áll neki. De engedd, hogy élje a saját életét és a saját választásai mellett kiálljon. Ne akarj belőle egy csipkés, fodros ruhában öltöztetett boldogtalan „hercegnőt” csinálni.

 

Összefoglalva tehát, barátkozz meg a gondolattal, hogy nem látod a kislányodat a te ízlésed szerint öltözködni! Biztos vagyok benne, hogy megtaláljátok az arany középutat.

De ne aggódj, mert semmi baj a kislányoddal, ha nem akar felvenni, ruhát, szoknyát!

Van egy gyereked, akinek már kiskorában meg van a saját véleménye és kiáll a döntései mellett! Legyünk őszinték! Nem pont ez az a tulajdonság, amit megszeretnél neki tanítani ahhoz, hogy később, egyedül, talpraesetten megállja a helyét az életben?

Vélemény, hozzászólás?