Miért nem akar gyerekem bizonyos ruhákat viselni?

Miért nem akar gyerekem bizonyos ruhákat viselni?

Ha tudni akarod, mit tehetsz a probléma megoldása érdekében, akkor először hasznos tudni, hogy miért van a “probléma”. Miért nem akar a gyereked bizonyos ruhákat viselni? Miért küzd minden alkalommal öltözködés közben? Erre a kérdésre bármelyik terapeuta, coach, gyerekneveléssel foglalkozó tanácsadó egyöntetűen úgy válaszolna: Kérdezd meg őt! Válassz nyugodt időt erre a beszélgetésre, és ne akkor, amikor sietsz vagy már részt veszel a csatában. Több oka lehet annak, hogy gyermeked miért nem hajlandó felvenni az általad kikészített ruhákat.

 

A ruhák nem kényelmesek

A címke csiklandozza a nyakát, a nadrág túl szoros vagy éppen túl laza, amelyet 5 percenként fel kell húznia, mert lecsúszik a derekáról. Néha egyáltalán nem, vagy későn veszik a szülők észre, hogy gyermeke nagyon érzékeny az ilyen jellegű kellemetlenségekre. Ezt a problémát általában könnyű orvosolni. Például a címke kivágásával. Manapság nagyon sok gyerekruha a Studiofenix ruhái is, készül állítható derékgumival, ahol magad szabályozod a derékbőséget. Studio Fenix nadrágok

A gyermeked szuperérzékeny és vagy allergiás a bőre

Szuperérzékeny gyerekek teljesen máshogy élik meg a mindennapokat. Ők egy sor extra pozitív tulajdonsággal vannak megáldva, de az érmének mindig 2 oldala van. A kevésbé irigylésre méltó tulajdonságok egyike, a ruhaneműk által okozott irritáció.

A ruhák vásárlásakor érdemes az anyag minőségét is szem előtt tartanunk.

A legideálisabb viselet a természetes anyagokból készült ruházat, amely eldolgozása is fontos. Durva szövésű anyagok, vastag belső varratok, hímzések, ellehetetlenítik, hogy egy szuperérzékeny gyerek kényelmesen érezze magát egész nap a ruhájában.

Ha ez a szuperérzékenység párosul még egy allergiás bőrrel is, akkor a szülőnek szinte kötelessége odafigyelni az anyag összetételére és a gyártás folyamatára. Káros adalékanyagok még inkább irritálhatják az amúgy is érzékeny, viszkető, gyulladt bőrt.

Ehhez ad útmutatót az OEKO – TEX Standard 100 tanúsítvány, Oeko-tex – Studio Fenix

amely részletesen leírja, hogy milyen egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmaz egy Okeo – Tex anyag.

 

Nem tetszik neki a választásod, vagy csak a határaidat teszteli?

Minél idősebb lesz a gyereked, annál inkább kialakítja saját véleményét a ruhákról. Ha gyereked jelzi, hogy nem szereti az általad választott ruhákat, fontos, hogy megkérdezd, miért? Nem tetszik neki magának a választásod vagy egy barátja, barátnője,vagy testvére mondott róla valami csúnyát?

Lehet, hogy csak tesztelni akarja a határaidat és a csata valóban nem is a ruházatról szól, vagy más területeken is zajlik? Néha a gyerekek csak azt akarják kipróbálni, hogy meddig mehetnek el, mielőtt utat engednél nekik vagy elfogy a türelmed. Mindkét esetben a leghatékonyabb út, ha beszéltek róla. Bármi legyen az ok, mindig legyél világos és következetes.

 

Probléma a közösségben, óvodában, iskolában

Ritkább esetben, de előfordulhat és jó ha szem előtt tartod annak a lehetőségét, hogy a közösségben ahova gyereked jár, valakik csúfolják esetleg kiközösítik az öltözködése miatt. Ugyan nem a ruha teszi az embert, de a mai társadalom sajnos elég fontos jelentőséget tulajdonít a külső megjelenésnek. Ez a tinédzserek és a különböző ruhamárkák kapcsán kezd kiéleződni, de ne értékeljük alul a szerepét már kis gyerekkorban sem.

Ne tévesszen meg, a csúfolás oka lehet, az irigység is.

Mindenesetre egy bizonyos ruhadarab emlékeztetheti a kellemetlen szituációra, ami miatt megtagadja annak a ruhának a viseletét.

 

Összegezve, bármi is legyen az ok, kérdezz és beszéld meg gyerekeddel!

Nagyon sok esetben nem is a ruha vagy az öltözködés áll a háttérben és lehet, hogy egy ennél nagyobb problémára derül fény. Akármi is legyen, tartsd tiszteletben gyermeked véleményét és biztos, hogy együtt közös nevezőre tudtok jutni.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
error

Tetszett ez a bejegyzés? Oszd meg másokkal is :)

Kosár
×
×

Cart