Miért nem akar gyerekem bizonyos ruhákat viselni?

Miért nem akar gyerekem bizonyos ruhákat viselni?

Ha tudni akarod, mit tehetsz a probléma megoldása érdekében, akkor először hasznos tudni, hogy miért van a “probléma”. Miért nem akar a gyereked bizonyos ruhákat viselni? Miért küzd minden alkalommal öltözködés közben? Erre a kérdésre bármelyik terapeuta, coach, gyerekneveléssel foglalkozó tanácsadó egyöntetűen úgy válaszolna: Kérdezd meg őt! Válassz nyugodt időt erre a beszélgetésre, és ne akkor, amikor sietsz vagy már részt veszel a csatában. Több oka lehet annak, hogy gyermeked miért nem hajlandó felvenni az általad kikészített ruhákat.

 

A ruhák nem kényelmesek

A címke csiklandozza a nyakát, a nadrág túl szoros vagy éppen túl laza, amelyet 5 percenként fel kell húznia, mert lecsúszik a derekáról. Néha egyáltalán nem, vagy későn veszik a szülők észre, hogy gyermeke nagyon érzékeny az ilyen jellegű kellemetlenségekre. Ezt a problémát általában könnyű orvosolni. Például a címke kivágásával. Manapság nagyon sok gyerekruha a Studiofenix ruhái is, készül állítható derékgumival, ahol magad szabályozod a derékbőséget. Studio Fenix nadrágok

A gyermeked szuperérzékeny és vagy allergiás a bőre

Szuperérzékeny gyerekek teljesen máshogy élik meg a mindennapokat. Ők egy sor extra pozitív tulajdonsággal vannak megáldva, de az érmének mindig 2 oldala van. A kevésbé irigylésre méltó tulajdonságok egyike, a ruhaneműk által okozott irritáció.

A ruhák vásárlásakor érdemes az anyag minőségét is szem előtt tartanunk.

A legideálisabb viselet a természetes anyagokból készült ruházat, amely eldolgozása is fontos. Durva szövésű anyagok, vastag belső varratok, hímzések, ellehetetlenítik, hogy egy szuperérzékeny gyerek kényelmesen érezze magát egész nap a ruhájában.

Ha ez a szuperérzékenység párosul még egy allergiás bőrrel is, akkor a szülőnek szinte kötelessége odafigyelni az anyag összetételére és a gyártás folyamatára. Káros adalékanyagok még inkább irritálhatják az amúgy is érzékeny, viszkető, gyulladt bőrt.

Ehhez ad útmutatót az OEKO – TEX Standard 100 tanúsítvány, Oeko-tex – Studio Fenix

amely részletesen leírja, hogy milyen egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmaz egy Okeo – Tex anyag.

 

Nem tetszik neki a választásod, vagy csak a határaidat teszteli?

Minél idősebb lesz a gyereked, annál inkább kialakítja saját véleményét a ruhákról. Ha gyereked jelzi, hogy nem szereti az általad választott ruhákat, fontos, hogy megkérdezd, miért? Nem tetszik neki magának a választásod vagy egy barátja, barátnője,vagy testvére mondott róla valami csúnyát?

Lehet, hogy csak tesztelni akarja a határaidat és a csata valóban nem is a ruházatról szól, vagy más területeken is zajlik? Néha a gyerekek csak azt akarják kipróbálni, hogy meddig mehetnek el, mielőtt utat engednél nekik vagy elfogy a türelmed. Mindkét esetben a leghatékonyabb út, ha beszéltek róla. Bármi legyen az ok, mindig legyél világos és következetes.

 

Probléma a közösségben, óvodában, iskolában

Ritkább esetben, de előfordulhat és jó ha szem előtt tartod annak a lehetőségét, hogy a közösségben ahova gyereked jár, valakik csúfolják esetleg kiközösítik az öltözködése miatt. Ugyan nem a ruha teszi az embert, de a mai társadalom sajnos elég fontos jelentőséget tulajdonít a külső megjelenésnek. Ez a tinédzserek és a különböző ruhamárkák kapcsán kezd kiéleződni, de ne értékeljük alul a szerepét már kis gyerekkorban sem.

Ne tévesszen meg, a csúfolás oka lehet, az irigység is.

Mindenesetre egy bizonyos ruhadarab emlékeztetheti a kellemetlen szituációra, ami miatt megtagadja annak a ruhának a viseletét.

 

Összegezve, bármi is legyen az ok, kérdezz és beszéld meg gyerekeddel!

Nagyon sok esetben nem is a ruha vagy az öltözködés áll a háttérben és lehet, hogy egy ennél nagyobb problémára derül fény. Akármi is legyen, tartsd tiszteletben gyermeked véleményét és biztos, hogy együtt közös nevezőre tudtok jutni.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
Kosár
×
×

Cart